Správy z líbyjského ropného trhu znížili cenu ropy

09.07.2014 Celý región

New York 9. júla (TASR) - Cena americkej ropy klesla bližšie k hranici 103 USD za barel (159 litrov), keďže obavy z nedostatku ropy na trhu sa po najnovších správach z Líbye rozplynuli a navyše, investori vyčkávajú oznámenie americkej vlády o stave ropných zásob.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

V popoludňajších hodinách v Európe klesla cena americkej ropy WTI s dodávkou v auguste v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 11 centov na 103,29 USD (75,93 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne klesla o 15 centov na 108,79 USD/barel.

K poklesu prispeli najmä správy z Líbye. Po informáciách z minulého týždňa, že vláda po dohode s povstalcami prevzala kontrolu nad dvoma kľúčovými ropnými exportnými terminálmi, prišli tento týždeň správy aj o tom, že po štyroch mesiacoch štrajku sa opäť spúšťa ťažba z ložiska Al Šarara. To je jedno z najväčších ropných ložísk v Líbyi.

"Najnovší vývoj v Líbyi zvyšuje šance, že produkcia ropy v tejto krajine by sa už v najbližšej budúcnosti mohla zvýšiť o viac než 800.000 barelov denne," uviedli analytici Commerzbank. Trhy okrem toho očakávajú oznámenie amerického ministerstva energetiky o vývoji ropných zásob za predchádzajúci týždeň.
 

Vyberte región